Kompostowalny czy biodegradowalny – co to właściwie znaczy?

Jedną z największych zalet produkowanych przez nas ekologicznych słomek jest ich kompostowalność i biodegradowalność. Dziś wyjaśniamy, co to konkretnie oznacza i jaka jest różnica między tymi terminami. Dlaczego warto wybierać rurki do napojów charakteryzujące się tymi cechami? Zacznijmy od wyjaśnienia podstawowej kwestii…

Kompostowalne słomki – czyli jakie?

Termin odnosi się do produktów, które ulegają rozkładowi w terminie od dwóch do sześciu miesięcy. Pozostaje po nich jedynie woda, dwutlenek węgla i naturalny nawóz, który można wykorzystać w przydomowym ogródku. Jeśli mieszkamy w domu jednorodzinnym, kompostowanie naszych słomek możesz przeprowadzić samemu - wystarczy specjalny pojemnik, właściwa temperatura i wilgotność i po kilku miesiącach z naturalnych słomek ze słomy otrzymujemy wartościowy hummus do pielęgnacji roślin.